Imi Lichtenfeld – Ο Ιδρυτής Του Krav Maga

Imi Lichtenfeld

O ιδρυτής του Krav Maga – Imrich Lichtenfeld

O ιδρυτής του Krav Maga – Imrich Lichtenfeld (“Imi”), γεννήθηκε το 1910 στη Βουδαπέστη και μεγάλωσε στη Μπρατισλάβα, τη πρωτεύουσα της Σλοβακίας. Στην ηλικία των 13 ετών συμμετείχε σε ένα ταξιδιωτικό τσίρκο. Για τα επόμενα 20 χρόνια ασχολούταν με την πάλη, την άρση βαρών και διάφορες επιδείξεις δύναμης. Γι’ αυτόν το τσίρκο ήταν επίσης ένα σχολείο, όπου γνώρισε ανθρώπους που εξασκούνταν σε μια μεγάλη ποικιλία αθλημάτων. Αυτοί οι άνθρωποι δίδαξαν στον Σαμουήλ όσα  ήξεραν – συμπεριλαμβανομένων και των πολεμικών τεχνών. Με την ενθάρρυνση του πατέρα του,  Imi  δραστηριοποιήθηκε σε ένα ευρύ φάσμα αθλημάτων.
Πρώτα διακρίθηκε στη κολύμβηση, και στη συνέχεια στη γυμναστική, την πάλη και την πυγμαχία.

Το 1928 ο Ίμι κέρδισε το πρωτάθλημα πάλης των νέων της Σλοβακίας και το 1929 το πρωτάθλημα πάλης ενηλίκων (στην κατηγορία ελαφρού και μεσαίου βάρους). Εκείνη την χρονιά κέρδισε επίσης το εθνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, οι αθλητικές δραστηριότητες του Imi επικεντρώνονταν κυρίως στην πάλη, τόσο ως διαγωνιζόμενος στα διάφορα πρωταθλήματα, όσο και ως εκπαιδευτής. Στα μέσα της δεκαετίας του ’30, οι συνθήκες άρχισαν να αλλάζουν στη Μπρατισλάβα.

Οι φασιστικές και αντισημιτικές ομάδες φάνηκαν αποφασισμένες να ανατρέψουν τη δημόσια τάξη και να βλάψουν την εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Ο Imi Lichtenfeld ηγήθηκε  μιας ομάδας νεαρών Εβραίων, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν κάποιο αθλητικό υπόβαθρο είτε στην πυγμαχία, στην πάλη ή στην άρση βαρών. Αυτή η ομάδα προσπάθησε να εμποδίσει τις αντισημιτικές ομάδες να εισέλθουν στην εβραϊκή συνοικία και να τη καταστρέψουν.

Το 1940, είχε μπει στο στόχαστρο των αντισημιτικών τοπικών αρχών


Ο Imi εγκατέλειψε το σπίτι, την οικογένεια και τους φίλους του. Επιβιβάστηκε στο τελευταίο μεταναστευτικό πλοίο που πέτυχε να ξεφύγει από τους Ναζί. Το πλοίο ήταν ένα παλιό ποταμόπλοιο που ονομάστηκε Pentcho, το οποίο είχε μετατραπεί για να μεταφέρει εκατοντάδες πρόσφυγες από την Κεντρική Ευρώπη στη γη του Ισραήλ (τότε ονομαζόταν Παλαιστίνη).

Το 1944 ο Imi άρχισε να εκπαιδεύει μαχητές με βάση τις εμπειρίες που είχε αποκτήσει. Τόσο στην φυσική κατάσταση όσο στην κολύμβηση, στην πάλη, στην επίθεση αλλά και στην άμυνα με μαχαίρι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Imi εκπαίδευσε τις ελίτ των μονάδων Hagana και Palmach. Η Hagana ήταν πρόδρομος των ειδικών μονάδων του IDF, συμπεριλαμβανομένων και των αστυνομικών ομάδων.

Το 1948, όταν ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ και σχηματίστηκε η IDF. Ο Imi έγινε επικεφαλής εκπαιδευτής φυσικής κατάστασης και Krav Maga στην σχολή φυσικής αγωγής του IDF.
Υπηρέτησε στην IDF για περίπου 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια του οποίου ανέπτυξε και επεξεργάστηκε τη μοναδική μέθοδο αυτοάμυνας και μάχης με το σώμα. Όταν ολοκλήρωσε την σταδιοδρομία του στα σώματα ασφαλείας, ο Imi άρχισε να προσαρμόζει και να τροποποιεί το Krav Maga έτσι ώστε να ταιριάζει και να καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών. Η μέθοδος δημιουργήθηκε για να ταιριάζει σε όλους – άνδρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια. Που ίσως βρεθούν σε επικίνδυνες καταστάσεις έτσι ώστε να σώσουν την ζωή τους ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους όποιους πιθανούς τραυματισμούς.
Για να διαδώσει τη μέθοδο του, ίδρυσε δύο κέντρα κατάρτισης, το ένα στο Τελ Αβίβ και το άλλο στο Natanya.

Ο Imi, δάσκαλος, μαχητής και σπουδαίος άνθρωπος, απεβίωσε στις 9 Ιανουαρίου 1998 στην ηλικία των 87 ετών. Οι διάδοχοί του εξακολουθούν να διαδίδουν τις διδασκαλίες του σε όλη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.